Jak vybrat správné růžové víno pro každou příležitost

Jestliže patříte k milovníkům vína, a ne pouze k jeho konzumentům, jistě budete hledat především kvalitu. Umět vybrat vhodné víno pro konkrétní příležitost ale nemusí být vůbec složité. Stačí si utřídit parametry a pak se zaměřit na jednotlivé druhy. Velkou oblibu poslední dobou získává růžové víno.

Základní informace o růžovém víně

Dalo by se říci, že výroba růžového vína je zčásti stejná jako výroba bílého a zčásti červeného. Základem pro vznik růžového vína jsou hrozny modrých odrůd. Většinou se využívá Frankovka, Cabernet Sauvignon, Zwegeltrebe nebo Svatovavřinecké.

Jak vybrat správnou chuť

Růžové víno má trochu jinou „funkci“ nežli víno bílé či červené. Většinou se podává jako osvěžující nápoj v teplých letních večerech. Je lehké a příjemně chutná po ovoci. Vychutnat si v něm můžeme jahody, maliny, broskve, meruňky nebo citrusové plody. U některých růžových vín jsou dominantní bylinné nebo kořeněné tóny.

Jak vybrat správnou barvu

Oproti bílým a červeným vínům má růžové jednu zajímavou vlastnost, kterou je skutečně široká škála barevných odstínů. Nejčastěji ho můžeme rozdělit do třech základních skupin. Růžová, červená a oranžová rosé. Barva růžového vína je závislá na konkrétní odrůdě hroznů a na jejich vyzrálosti. Dalším faktorem, který ovlivňuje výslednou barvu vína, je délka macerace.

Jak vybrat správnou cenu

Cenové rozpětí za růžové víno je stejně široké jako jeho nabídka. Můžete narazit na velice levné růžové víno, ale také poměrně dražší varianty. Vyloženě levná růžová vína ale také většinou patří do kategorie vín laciných a tudíž nekvalitních. To ovšem neznamená, že musíte za jednu láhev zaplatit polovinu měsíčního příjmu. Kvalitní značkové růžové víno se dá pořídit v řádu dvou nebo tří set korun.

Jak vybrat správnou značku

Růžové víno vybíráme pochopitelně především podle chuti a také podle barvy. Pojďme si udělat malý přehled o pěti nejoblíbenějších značkách. 

Frankovka 

Ve vůni převládají ovocné tóny s náznakem přezrálých višní a švestek. Najít tu můžete i jemný náznak skořice. Barva bývá od světle růžové až po meruňkovou.

Svatovavřinecké 

Vůně vám bude připomínat příjemné ovocné tóny lesních jahod, malin nebo černých třešní. Barva bude sytě růžová s odstínem zralých jahod.

Cabernet Sauvignon 

Ideální víno pro milovníky květinovo-ovocných vůní rozkvetlého bezu, zrajících ostružin a bílého rybízu. Barva je pomerančově oranžová.

Merlot 

Z tohoto vína na vás dýchne vůně červených lesních plodů, ve kterých převažují maliny a jahody. Pro Merlot je typická ovocná chuť, která vám připomene malinový kompot. Doznívající chuť přechází k čerstvým malinám a červenému grepu. Barva bývá sytě růžová

Zweigeltrebe 

Chuť i vůně vína připomínají lesní maliny a jahody, které jsou zalité sladkou smetanou. Barva vína je většinou lososově růžová.

Jak vybrat správnou zemi původu

Chuť, vůni i obsah alkoholu ovlivňuje také to, kde došlo ke zrání hroznů. Pokud hledáte velmi hutné, plné až subtilní víno, pak můžete bez obav vsadit na teplé oblasti, ke kterým patří především jižní Francie, Chile, Argentina, Španělsko, Kalifornie nebo Austrálie. Zcela odlišný charakter mají vína z Moravy, Rakouska, Německa nebo severnější části Francie. Zde budou vína spíše lehká s příjemnou osvěžující chutí a živou šťavnatou kyselinkou. „Severní vína“ budou mít také většinou nižší obsah alkoholu.

Jak vybrat správnou etiketu

Při výběru vín se budeme pochopitelně řídit také údaji na etiketě. Ta by měla obsahovat základní informace o produktu uvnitř láhve. Informace se dělí na povinné a nepovinné. Základním údajem je odrůda vína. Etiketa vás také informuje o původu vína – názvu vinařství. Dalším údajem je kategorie vína. Dozvíte se tedy, zda jste si zakoupili víno stolní, jakostní nebo přívlastkové. Z etikety také vyčtete obsah cukru (víno suché, polosuché, sladké).

Jak párovat růžové víno s jídlem

Jídlo k vínu neodmyslitelně patří. K sušším variantám rosé je vhodné podávat letní saláty (hodí se například kuřecí salát). Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru se skvěle shodnou s dezerty, ovocnými saláty i pikantní asijskou kuchyní. Pokud pro své hosty připravujete jehněčí, telecí, drůbež nebo tučnější ryby, pak jsou nejvhodnější hutná, plná subtilní růžová vína.

Závěr

Pokud si chcete růžové víno skutečně vychutnat, pak je důležité ho správně nachladit. Ideální teplota je v rozmezí 10–13 °C. K udržení teploty se skvěle hodí speciální chladící nádoby na víno. Oceníte je především v teplém počasí. 

Pavla Kupská